Google+ Followers

Monday, December 29, 2008

hijrah

rezian-na

Salam hijrah. Semoga tahun ini lebih produktif dan penuh dengan amalan.

untuk renungan:

Terjemahannya:

Dari Amir al-Mukminun Abu Hafs ‘Umar Ibn Khattab Radiyullah ‘Anh, katanya: Aku dengar Rasulullah SAW bersabda : Hanya segala amal dengan niat dan hanya bagi tiap-tiap seseorang apa yang ia niatkan. Maka barangsiapa hijrahnya kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya.


Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim

Pengertian Hijrah

  • Menurut bahasa ialah semata-mata meninggalkan.
  • Menurut istilah yang dikehendaki pada hadis pertama ialah meninggalkan negeri Mekah lalu beroindah ke Madinah demi untuk kepentingan agama Islam.
  • Hijrah dari segi pengertian secara umum ialah meninggalkan larangan Allah dan melaksanakan perintahNya.
  • ·Hijrah yang dituntuti oleh Islam ialah hijrah dengan perkataan, perbuatan dan hati. Ertinya, tidak melakukan sesuatu yang dilarang itu sama ada dengan perkataan mahupun dengan lainnya.


Friday, December 26, 2008

Happy birthday Ailderyna-Kamil


rezian-na

Semalan 25 Disember merupakan cuti hari natal dan juga birthday dedel (nama manja). Pada tarikh yang sama dedel dilahirkan tepat jam 9 pagi di DEMC Shah Alam oleh Dr Norleen Salleh yang juga merupakan jiran sebelah rumah. Masih teringat sewaktu nak keluar rumah untuk ke DEMC sempat bagi tau " len dah nak bersalin" "ok len datang kejap lagi". dedel melalui proses ceaserian dan di lahir bersama selaput putih yang amat harum. Syukur alhamdullilah cukup sifat walaupun pada masa itu saya berumur 38 tahun.

Kini dedal petah bercakap serta berbahas dengan logiknya. Dedel nak tanya mama "mana santa yang nak bagi hadiah tu" jawab saya"nanti dedel bangun ada hadiah ok" tapi dedel tak letak stokin besar dekat tingkap? susah susah...Dedel sangat bertuah kerana dalam celebration hari natal banyak toys yang ada discount price.

Papa bertanya pada dedel nak hadiah apa? jawab nya mana boleh bagi tau surprise lahhh!!! tapi kalau dedel dapat tindik telinga lagi best. Memang nampak berseri lepas tindik

Pada malam nya Uncle Faris dan Ant Amy menyambut birthday dedel di tepi swimming pool di condo Wangsa Maju. Walaupun mama tidak sihat ( rasa nak demam) mama tatap bersama menyambut. HAPPY BIRTHDAY DEDEL. MY BIG TOYs

* gambar dedel bersama TK (tok Kassim) bapa saya dan kakak jieha

pendaftaran uitm

rezian-na

Minggu depan dan bermulanya kuliah. Terasa sangat singkat cuti pada kali ini. Bererti tidak puas cuti tahunan. Pagi tadi walaupun dalam keadaan deman, saya ke IPsis untuk pendaftaran semesta Dis - May 2009. Pada dasarnya saya hanya tahu mendaftaran secara manual sahaja .

Apabila pulang ke rumah, alf dan mira mengajar mamanya daftar online. memang mudah dan cepat dan bayaran melalui online banking (bank islam juga mudah) atau mesim ATM. Tidak sepertu dulu kena beratur dan mengambil masa yang lama. Habis juga dekat RM2000 (termasuk juga yuran anak-anak) alhamdullilah dapat banus tahun ini. Tahun depan?????? kegawatan ekonomi.

Tuesday, December 9, 2008

raya haji -pilihan masing-masing

rezianna

Tiga tahun yang lepas mahkamah telah memutuskan bahawa pembahagian hari raya untuk Alf, Ald, Alvie dan dedel mengikut giliran . Pada tahun ini hari raya haji disambut bersama papa mereka. Alf dan Alvie pilih untuk bersama papa, manakala ald memilih untuk bersama Tah (mak saya) dan Uncle Is di Kuala Lumpur. Dedel ni susah sikit . Dipujuk untuk beraya dengan papa dia tak mahu. Nak beraya dengan mama dan abah. Bila ditanya kenapa? sambil buat muka slamber dia menjawab " kesian mama dedel sayang sangat dekat mama, mama tak sayang dedel ke?" ini lah kerenah anak-anak bila dah dewasa.

Walaupun kami telah berpisah secara baik, kasih sayang dan perhatian anak-anak tidak dipisahkan malah mereka beruntung kerana ada papa dan abah.

Jika keduanya bercerai, maka Allah akan memberi kecukupan kepada masing-masingnya dari limpahan kurnia-Nya. Dan adalah Allah Maha Luas (kurnia-Nya) lagi Maha Bijaksana.
QS. an-Nisa' (4) : 130

Sykur alhamdullilah ada hikmah di sebaliknya

Monday, December 1, 2008

VIVA

rezianna

Sebentar tadi kira-kira jam 6.30 ptg Ridzwan Abu Bakar penulis Buku Haji Muda menelepon saya dengan nada yang agak stress. Stress kerana besuk adalah hari penentuan title "Dr". Kami adalah antara batch pertama DBA UiTM dan beliau adalah orang pertama yang akan VIVA dan mewakili kumpulan kami yang seramai 16 orang. Sambil ketawa kecil saya berkata "ANDA TELAH BUAT YANG TERBAIK DARI YANG BAIK MAKA BERSERAH PADA ALLAH" perasan risau jangan menghantui kita. Selalunya bila ridz dalam keadaan stress beliau akan call atau jumpa saya. Berbincang dan mengadu. Mungkin karakter saya yang sentiasa ceria dan suka bergurau. Perkataan pertama saya Relax lahh........buat apa stress. Life is short and enjoy it. Allah is there for us. "YA ALLAH KAU PERMUDAHKAN PERJALANAN VIVA RIDZWAN DAN MOGA SEMUA BERJALAN DENGAN LANCAR " AMEEN

Tiga tahun dulu saya cadangkan Prof Dr. Kamil sebagai supervisor untuk thesis beliau dan kami sama-sama pergi jumpa prof di pejabatnya. Kini beliau hampir sampai ke destinasi. Saya masih menghabiskan saki baki untuk sampai ke sana. Ridz dah dapat gelaran "Dr" jangan lupa kawan-kawan ya. (future CEO TM) Focus and be confident you can achieved it. Good Luck !!!!!!

seorang puteri

rezianna

Saudara Hisyam Che Mat tentu gembira apabila puteri yang dinantikan selamat dilahirkan pada 28/11/08. Seberat 3.2 kg wow pasti putih melepak seperti ibunya liza. Pesan saya jagalah anak-anak dengan sebaiknya dunia dan akhirat. Mereka adalah amanah dari allah dan dipinjamkan oleh nya. Selamat berpatang Liza dan selamat "berpuasa" syam . Kamila dan Kamil jangan buli adik ya

Friday, November 28, 2008

pegawal keselamatan uitm sentiasa menceriakan

rezianna

Pagi tadi sewaktu saya memasuki perkarangan Uitm Melalui pinti gate Utama, terdapat sebarisan pengawai dan pengawal keselamatan yang sedang menunggu VVIP hadir untuk konvo yang ke 69 lalu mereka terus memberi tabit hotmat dan ada yang melambai pada saya. Sambil tersenyum saya membalasnya. itulah routine harian pagi saya sebab mereka ini yang memceriakan pagi saya. Lambai sambil tunjuk non verbal gesture - hand ie best

Apabila sampai ke Fakulti, En Hasbullah (Timb Dekan) menyapa saya katanye" Wah!!! Kak Anna lalu pak guard ada yang tabit dan lambai, saya dekat belakang kereta kak anna hanya satu orang yang lambai, ini mesti kak anna orang penting" saya hanya mampu senyum dan ketawa.

Pada hakikatnya emak dan bapak selalu berpesan supaya merendahkan diri tidak kira tukang kebun, bibik , pak guard atau boss sekali pun. Mesti ikhlas dalam memberi salam dan sentiasa lemparkan senyuman. Itulah rahsianye. Nilai-nilai murni ini juga saya terapkan kepada anak-anak saya dan juga pelajar-pelajar saya. Kalau kita nak orang tegur kita, kita tegur dia dulu dan kalau kita nak orang hormat kita, kita hormat dia dulu. Hukum Karma

Thursday, November 27, 2008

musim haji

rezianna

kepada rakan-rakan dan sanak saudara yang telah selamat sampai ke mekah dan yang akan berangkat saya sekeluarga berdoa agar Allah mempermudahkan dan mendapat haji mahbrur.
kawan baik saya Noraini, raja aman dan dr norleen selamat pergi dan pulang

Monday, November 10, 2008

Change - It Starts With Your attitude

rezian-na

"I used to say, 'I sure hope things will change.' Then I learned that the only way things are going to change for me is when I change."
Jim Rohn-

It is always tempting to blame others for our distress. We can clearly see what we think others are doing to us, but have a much more difficult time seeing our role in the problem. We always blame others and the enviroment. This is nature of human attitude. What is attitude?

The starting point of this journey is your attitude. Whether you call it your disposition, manner, temperament, spirit, approach, position, posture, outlook or opinion your attitude has a major bearing on your level of success.

Attitude is defined as:

1. Personal view of something: an opinion or general feeling about something• A positive attitude to change.

2. Bodily posture: a physical posture, either conscious or unconscious, especially while interacting with othersYour attitude, feelings, or moods will infect or effect the actions, moods, and feelings of those around you. If you face the world with a cheerful attitude, the world will know you expect more from it and will perform accordingly. ( tha law of attraction) If you face the world with a negative, down trodden attitude it will know you expect poor action from it and will give you those actions. Remember that the world will reflect your attitude back to you. Your attitude to the world will determine its attitude towards you (cause and affect). So one of the main rules to a successful life is you have to change and be a positive person.
rezianna

Sunday, November 9, 2008

bersihkan rumah

rezianna

Seawal subuh saya kejukkan anak-anak saya, Ald, Alvie, Tieha dan Dedel untuk solat subuh bersama. Walaupun mereka agak liat, tapi apabila mendengar suara nada saya yang agak tinggi semuanya bangun. Teringat saya masih baya mereka , emak subuh subuh lagi dah bunyikan "alarm clock" nya dengan nada " tak baik anak dara bangun lambat nanti rezeki tak masuk" saya pun ulangi perkataan tersebut pada anak-anak saya.

Lepas itu saya arahkan mereka untuk spring cleaning dari bilik mereka hingga ke halaman rumah, biar bibik rehat sikit.Lagipun kalau tak latih mereka dari kecil tentu dah tak ada bibik nanti masalah besar. Biar mereka merugut sikit tapi demi kebaikan mereka. Saya berkata kepada Alvie yang berumur 11 tahun " mama masa baya alvie dan pandai masak lauk pauk dan kuih muih' mana tak nye kalau tah (pangillan nenek iaitu mak saya) kerja itu tugas mama lagi pun adik beradik mama semuanya lelaki. Kalau mama tak masak uncle cun (abang sulung saya Reza) yang masak. Sampuk Alvie patutlah Uncle Cun selalu masak sedap emmmmm lagi sedap dari mama.

Untuk motivasi mereka saya berjanji akan bawa mereka ke Subang Parade terutama Ke MPH Books Store. Tempat kegemaran kami sekeluarga. Walaupun dalam fikiran banyak kerja-kerja seperti research paper , exam paper termasuk OBE Program baru perlu dibereskan segara bagi saya mereka adalah lebih penting dalam kehidupan ini. Saya sedar bahawa tuhan hanya meminjamkan mereka pada saya. Dengan hati dan minda yang ikhlas serta jujur saya berjanji akan mendidik mereka dengan method yang terbaik dunia dan akhirat. will always love all of you

surah Al Hajj ayat 40-41, Allah berfirman:

Sesungguhnya Allah menolong sesiapa yang menolong Agama-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Gagah, lagi Maha Perkasa. Iaitu mereka yang jika Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi nescaya mereka mendirikan solat, menunaikan zakat, menyuruh berbuat yang makruf serta mencegah perbuatan yang mungkar. Dan kepada Allah sahajalah kembali segala [...]

Friday, October 31, 2008

masalah Usus


rezianna

Tadi saya berbincang dengan Puan Norliza tentang permakanan terutama bagi kami yang telah melewati angka 4o. Perbincangan tertumpu pada kebersihan Usus baik usus besar atau usus kecil.

Masalah usus dalaman adalah disebabkan oleh,
Pengambilan makanan berlebihan yang mengandungi

* Protein yang bertahap tinggi, daging seperti daging lembu, kambing dan lain-lain.
* Kalori yang bertahap tinggi seperti makanan yang bergoreng dan berlemak
* Makanan yang telah disiapkan seperti makanan segera, minuman berkarbonat, kek, makanan dalam tin dan lain-lain.

Dan,

Kekurangan atau tidak cukup pengambilan makanan yang mengandungi

* Serat yang tinggi seperti buah-buahan, sayuran, kekacang dan lain-lain.

HASILNYA

1 FUNGSI PENGHADAMAN YANG TIDAK MEMUASKAN
2 USUS -Tempat pembiakan bakteria yang merbahaya
3 KEMUNCULAN PENYAKIT BARU

Kewujudan beribu-ribu bakteria yang merbahaya adalah disebabkan oleh makanan yang tidak dihadamkan dengan sempurna di dalam usus. Sebagai akibatnya, badan akan menghasilkan toksin yang akan mendatangkan keburukan kepada badan yang sihat. Inilah bagaimana koprostasis terperangkap di dalam tubuh dan menjadi punca kepada pelbagai jenis penyakit.

DENGAN ITU KEBERSIHAN USUS DALAMAN ADALAH SATU KEMESTIAN & ADALAH ASAS YANG TERBAIK UNTUK TUBUH YANG SIHAT.


Persoalan nya bagaimana untuk membersihkan usus yang telah berfungsi lebih dari 4o tahun?

Saturday, October 25, 2008

doa menghadapi peperiksaan

rezian-na

siswa-siswi serta anak-anak mama sekelian,

Exam akan bermula pada 26/10/08 pasti anda semua sedang sibuk mengulangkaji pelajaran dan bersemangat untuk menghadapi nya. Yang pasti usaha perlu disertai doa dan keredaan Allah juga.

Pastikan anda mengulangkaji pelajaran anda.

Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:

(DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA)


(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)

Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul
serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu,
juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan



(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)

Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)

Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan


(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu
Allahumma zakkirnii maa nasiit) 3 kali

Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai,
Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)

Doa memohon kejayaan cemerlang -
dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.



(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha
wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da'
wan nasra alaal a'daa')

Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh

selamat maju jaya.

Monday, October 6, 2008

selamat hari raya

rezianna

saya dan keluarga mengucapkan selamat hari raya dan mohon maaf zahir dan batin.

rendang, lontong ketupat nasi
kuih muih hidangan pasti
miskin kaya janganlah bersedih
Hari Raya menambah seri

selamat hari raya

Sunday, September 21, 2008

Haji Muda -buku


rezianna

Pagi semalan Tuan Hj Ridzwan menelepon saya, mencerita bagaimana seronoknya beliau tentang penghasilan buku tersebut serta melayani kerenah pembaca - pembaca serta menandatangani buku -buku tersebut. Secara am nya beliau adalah anak didikan Prof Dr. Muhd Kamil Ibrahim. Saya turut gembira dan sambil mengusik beliau " Kalau dah jadi celebrati jadi lupa kawan-kawan ya" Tuan Haji merupakan sahabat karib saya sewaktu kami bergelar siswa-siswi Kohort 1 DBA.

Bagi mereka yang akan ke Mekah tahun ini, inginkan buku secara percuma (tajaan) atau ingin membeli boleh hubungi saya (RM 19 senaskah) PM Zulkifli Kadir saya dah reserve untuk PM satu naskah.

Haji Muda: Tip-Tip Menjadi Tetamu Allah tulisan Tuan Hj Ridzwan Bakar kini berada di pasaran MPH, Popular Bookstore dan Kino

Antara kandungan buku ini yang saya petik dari blog beliau (ridzwan-bakar. blogsot.com) ialah


Secara umum buku ini mengandungi 4 bahagian.

Bahagian 1 membincangkan keperluan menunaikan Haji pada usia muda dan apakah bentuk cabaran pra-Haji.
Bahagian 2 menjemput pembaca untuk mengukur persediaan dan kemampuan Haji dalam konteks perjalanan di bumi Madinah.
Bahagian 3, mengupas cabaran sebenar Haji di Mekah, Arafah, Mudzalifah dan Mina. Bab ini menjemput pembaca untuk menghayati latihan mashyar di Arafah dan apakah mungkin orang muda bersedia menghadapi cabaran ini.
Akhir sekali Bahagian 4 menterjemahkan travelog Haji dalam konteks keinsafan diri, usaha berterusan untuk memperbaiki diri dan cabaran paska Haji. Bahagian ini juga memberi tips perancangan kewangan Haji kepada ibubapa/ bakal haji muda dan anggaran perbelanjaan haji.

Walaupun buku ini ditujukan kepada orang Muda, buku ini sesuai dibaca oleh semua golongan termasuk warga emas kerana tarbiah perjalanan haji dan tips haji adalah bersifat umum yang boleh dimanfaatkan oleh semua pembaca tanpa mengira usia.

Untuk mendapatkan naskah ini, tuan-puan boleh juga email Tuan Haji Ridzwan di tigeridz@gmail.com dengan menyatakan nama, bilangan unit dan no tel utk dihubungi. Sesiapa yang berhasrat untuk menaja buku ini dalam kuantiti yang banyak untuk di hadiahkan bolehlah terus menghubungi beliau 019-2628585

Nota: Saya tersetuh tentang cerita bagaimana arwah abahnya mula membuka akaun TH beliau dgn RM 10 serta pergorbanan beliau menjual kereta Merc yang dibeli sewaktu belajar di UK.

Saya ingin mengucapkah syabas atas usaha murni belau.

Sunday, September 14, 2008

seni itu indah







Melukis gambar di atas kanvas mengunakan cat acrylic di antara aktiviti yang melibatkan sentuhan seni. Ini adalah kegiatan atau hobi saya sejak dari zaman kanak-kanak. Setiap karya seni sayadidalamnya terdapat rasa emosi dan ekspresi hasil penyampaian kreator kepada orang yang melihatnya. Setiap kali saya melukis melambngkan kreator hati dan emosi saya. Kemudian dituangkan menjadi karya seni.. Seni calitan didalam setiap garis, warna, dan tekstur menggambarkan suasana hati saya apakah pada masa itu sedang sedih ataupun gembira yang kemudian diterjemah orang yang melihatnya Ekpresi perasaan ini menjadi ia sebuah lukisan yang universal yang dapat dirasakan sehingga saya rasa karya seni menjadi ini sangat bernilaiKepuasan yang saya rasai saat menyudahkan kesemua aktiviti melukis adalah rahsia untuk hidup sihat dan lama. Aktiviti ini memberikan saya kuasa mutlak untuk menentukan apa yang hendak dilakukan. Hal ini seterusnya membuat saya berasa tenang dan puas serta melakukannya dengan jaya

Ketenangan adalah suatu keadaan di mana saya merasa selesa, lega dan bebas dari tekanan perasaan. Ketenangan bebas dari segala kerisauan dan berasa gembira. Rahsia hidup ku seni lukis.Jelas seni itu indah>

Monday, September 8, 2008

majlis buka puasa - kenangan terindah






rezianna

Ex student SR 111 dan SR 112 tahun 2001-2004 telah mengadakan Jamuan Berbuka Puasa yang bertempat di Hotel Summit USJ hari Sabtu lepas. Che bad dan en arshad turut hadir. hampir 30 orang termasuk anak-anak comel (cucu) kelihatan jelita dan segak.Almaklumlaah sudah ke alam perkerjaan, lebih matang tapi masih ada identiti dulu. Tahniah kepada en arshad yang telah bergelar"datuk" terhormat kerana di anugerahkan cucu sulung pada 2 sept 2008. Che Bad bila lagi nak dapat anak? ex student kita pun boleh tahan cun...sorry ye usik je.

Ein kecik dan rasid (unsangkarable dan jadi suami isteri). iee rasid memang minat dekat ain yang celoteh tu rupa-rupa allah mempertemukan mereka. terima kasih kerana menjayakan majlis ini. Ain dan Haidan masih kekal sehingga kini, ela, yan (baru putus tunang, jangan risau allah akan memberi yang lebih baik). tracy jauh naik balon untuk jumpa kawan-kawan, Far, intan, megat, azrul, dj Shazili(radio selangor)bersamaa isterinye yang baik budi suzana, cedot, gadap, yaya, cemong , Mukhrim yang antara pelajar yang banyak menerima nasihat dan amaran (alhamdullilh menjadi jugak awak, saya bangga dengan kejayaan anda) T-shiee adik manja saya bersama sal,malangnya sal tak dapat hadir, freda dan abun, basri, azri dan yang lain maaf tak berapa ingat.Saya memerima pelawaan mereka kerana mereka juga yang telah memeriahkan majlis perkahwinan saya yang kedua. Alfatihah juga kepada rakan mereka yang telah meninggal dunia masa pengajian mereka kalau tak silap saya maizaitul bersama tunangnye kemalangan jalan raya.

Mereke masih memanggil saya puan. mulai hari ini panggil saya kak anna itu adalah trade mark saya apabila mereka telah grad. ada juga yang panggil saya mama. Kak Anna berdoa pada allah semoga kalian berjaya dunia dan akhirat SAYANG SEMUA


Saturday, September 6, 2008

murah rezeki


rezianna

Bermula hari pertama puasa hingga kehari ini juadah berbuka puasa dirumah amat murah rezekinya. Alhamdullilah rezeki dari allah jua. Berbagai jenis lauk pauh dan kuih muih. Ada yang dimasak sendiri, bertukar -tukaran dengan jiran tidak ketinggalan abang manap yang suka membeli belah sehingga tak cukup dua tangan. Semalam saya berkata abang teringin minum teh tarik dan papaya. alhamdullillah di tunaikan .Terima kasih abang "love u lah". Tadi sewaktu saya menemani beliau ke DEMC untuk mengambil ubat harianya beliau berkata" abang suka beli lauk pauk dan kuih muih tu sebenarnya suka tengok anak-anak bersemangat makan bukan apa untuk memotivasikan mereka berpuasa dan seronok dapat makan bersama-sama. Ya Allah terima kasih kerana memberi kami kebahagian dan limpahkah kasih sayang mu pada kami semua . amin

Friday, September 5, 2008

ular melawat rumah


rezianna

Tanggal 3 sept 2008 selepas berbuka puasa , kedengaran bibik menjerit-jerit cik anna cik anna ularrrrrrrrrr. Abang tanya saya, na apa nombor bomba. ieee itu adalah solution yang terakhir.jawab saya 999. lalu abang pun membuat pangilan. Hajat untuk solat terawih terpaksa dibatal. hanya abang sahaja ke mesjid negeri. setelah 30 minit ahli-ahli bomba dari sek 15 . Seorang dari mereka berkata " rumah akak ke". mereka masih ingat saya semasa di majlis anugerah dekan dimana panggilan palsu mengatakan komplek sukan ada kebakaran. Kebetulan saya mengikut encik khairul untuk menerangkan keadaan sebenar. Rupanya ada hikmahnya disebaliknya. oppp berbalik pada cerita ular, hampir 15 minit menunggu ular tersebut masih bermain chak chak aci. Dalam hati saya berdoa Ya allah semoga dapatlah ular tersebut ditangkap. Tiba-tiba cik adik bomba tersebut berkata "akak dah dapat ular jenis cobra" sambil menunjuk pada saya. Warna nya hijau kekuningan.

Sambil melihat ular tersebut saya berkata " pak jang maaf ya tempat kamu bukan disini bye. Terima kasih banyak- banyak kepada ahli-ahli bomba tersebut. sempat juga saya bungkuskan kuih muih, air mineral satu karton dan buah rampai untuk mereka tanda terima kasih. Orang cina percaya kalau ular masuk rumah bawa rezeki.Alhamdullillah rezeki di tangan Allah kita hanya berdoa dan berusaha.

Wednesday, August 13, 2008

'Last Lecture' professor, Randy Pausch, dies at 47

rezianna

Sometimes getting through the experience of sharing your story for the last
time is the most difficult part of all. Randy Pausch, the Carnegie Mellon professor who became a YouTube phenomenon with his "Last Lecture," died on 25 July 2008 because of the omplications from pancreatic cancer. He was 47. He died at his home in southern Virginia.


Titled "Really Achieving Your Childhood Dreams," the humorous and heartfelt talk was videotaped and quickly spread around the world via the Internet. Millions of people have since viewed it. It was delivered at Carnegie Mellon on Sept. 18, 2007, a few weeks after Pausch learned he didn't have long to live. Pausch also created a book from the speech, which has been translated into 30 languages. now more than 6 million people read his book

In the lecture he urged his students and colleagues to live life to the fullest. Among his words of wisdom:

•"Never underestimate the importance of having fun. I'm dying and I'm having fun. And I'm going to keep having fun every day because there's no other way to play it."

•"We can't change the cards we're dealt, just how we play the hand. If I'm not as depressed as you think I should be, I'm sorry to disappoint you."

"Good teaching is always a performance, but what Randy did was in a class all by itself," says Andy van Dam, co-founder of the computer science department at Brown University, which Pausch attended as an undergraduate. "His students responded to him as athletes do to a great coach who cares not only about winning but about the team players as individuals."

The last lecture.

Sunday, August 10, 2008

live right 4 your type


rezianna


Saturday, 9th of August. I decided to bring the kids to KLCC via LRT. It was a great journey. Called mak and bapak for lunch at Signature. Got 2 books at Kinokuniya. Would like to share with dearest bloggers regarding this book '' Live Right 4 Your Type" by Dr Peter J.d'Adamo and Catherine Whitney. Over 3 Million Coppies sold worldwide.

LR4YT is divided into five major sections. Each section is so detailed and revolutionary that it could probably qualify as a separate book on its own. They are:

Genetics and Subtypology

Blood Type and the Mind

Digestion, Lectins and Toxicity

Blood Type and Metabolism

Blood Type, Cancer and the Immune System

Each section has between 3-6 subchapters and is extensively referenced. LR4YT is extensively prescriptive in nature, and introduces even prior readers of ER4YT to an entirely new spectrum of modalities and supplements that have potent, if different, effects on each blood type.

For example my Blood type is AB
Blood Type AB

Compassionate, empathetic and quirky, blood type AB individuals are best suited to a mixed, omnivorous type diet. Physically, type AB must concentrate on optimizing the health of their immune system and digestive tract. That's my big problem.

Type AB blood is rare – it’s found in less than five percent of the population. And
According to Dr. D’Adamo, “Type AB has Type A’s low stomach acid, however, they also have Type B’s adaptation to meats. Therefore, you lack enough stomach acid to metabolize them efficiently and the meat you eat tends to get stored as fat. Your Type B propensities cause the same insulin reaction as Type B when you eat lima beans, corn, buckwheat, or sesame seeds.” Inhibited insulin production results in hypoglycemia, a lowering of blood sugar after meals and leads to less efficient metabolism of foods.

Type AB should avoid caffeine (ie my favourite drink nescafe]and alcohol, especially when you’re in stressful situations. Dr. D’Adamo recommends that Type AB focus on foods such as tofu, seafood, dairy and green vegetables if you are trying to lose weight. “Avoid all smoked or cured meats. These foods can cause stomach cancer in people with low levels of stomach acid,” recommends Dr. D’Adamo. There is a wide variety of seafood for Type AB, and it is an excellent source of protein for Type AB. A few highly beneficial fish are mahi-mahi, red snapper, salmon, sardines, and tuna.. Some dairy is also beneficial for Type AB – especially cultured dairy such as Yogurt He also suggests that Type AB pay attention to combining certain foods. For example, you’ll digest and metabolize foods more efficiently if you avoid eating starches and proteins in the same meal.

Stress and Exercise

For a Type AB, when it comes to stress hormones, you most resemble Type O in your tendency to overproduce catecholamines like adrenaline. Yet you also have the additional complexity of Type B’s rapid clearing of nitrous oxide, so you suffer the physical consequences of high emotions. Your greatest danger is the tendency to internalize your emotions, especially anger and hostility, which is much more damaging to your health than externalizing it. Exercise plays a critical component in stress reduction and maintaining a healthy emotional balance for Type AB. Dr. D’Adamo recommends a combination of both calming activities and more intense physical exercise to help maintain an optimal balance. For example, three days of aerobic exercise such as running or biking and two days of calming exercise such as yoga or tai chi.

Personality

Type AB often receives mixed messages about emotional health. While you tend to be drawn to other people and are friendly and trusting, there is a side of you that feels alienated from the larger community. At your best, you are intuitive and spiritual, with an ability to look beyond the rigid confines of society. You are passionate in your beliefs, but you also want to be liked by others and this can create conflicts. In an independent study, Type ABs described themselves as emotional, passionate, friendly, trusting and empathetic. Type ABs are considered some of the most interesting of the blood types, both John F. Kennedy and Marilyn Monroe were Type ABs and although both are long gone, they hold a place in our national psyche to this day.

Live Right!

Here are Dr. D’Adamo’s key lifestyle strategies for people with Blood Type AB:

1.Cultivate your social nature in welcoming environments. Avoid situations that are highly competitive.
2.Avoid ritualistic thinking and fixating on issues, especially those you can’t control or influence.
3.Develop a clear plan for goals and tasks – annually, monthly, weekly, daily – to avoid rushing.
4.Make lifestyle changes gradually, rather than trying to tackle everything at once.
5.Engage in forty-five to sixty minutes of aerobic exercise at least twice a week.
6.Balanced by daily stretching, medititation or yoga.
7.Engage in a community, neighborhood or other group activity that gives you a meaningful connection to a group.
8.Practice visualization techniques daily
9.Also carve out time alone. Have at least one sport, hobby or activity that you perform independently of others.
10.Break up your workday with some physical activity, especially if your job is sedentary. You’ll feel more energized

Recommended for pleasure reading!!!!!

Thursday, August 7, 2008

hujan

rezianna

2ptg. Hujan turun kejap lebat kejap renjai. Kuliah akan bermula jam 2.10. Ya Allah selamatkan perjalanan pelajar-pelajer ku dalam menuntut ilmu ini.Itu doaku seleaps solat Dzuhor. Moga maga ramai yang hadir

Wednesday, August 6, 2008

Kisah Bomoh yang diuji

rezianna


Shikin adalah sahabat saya sewaktu belajar di itm dungun (1985-1988) Beliau sentiasa menghantar email yang berbentuk tauladan, nasihat dan cerita kehidupan. Kali ini saya ingin berkongsi ilmu mengenai topik bomoh yang boeh dijadikan iktibar

Kisah Bomoh yang diuji

Sebuah kisah antara saya dan bomoh....sekadar untuk
menguji sejauh mana syaitan dan kesesatan yang
dilakukan oleh mereka-mereka ini....

Saya telah mendengar kisah seorang bomoh yang handal
dalam mengenakan orang lain (dengan sihirnya) seperti
melingkupkan perniagaan orang lain. Bomoh ini amat
terkenal kerana sering berjaya membuatkan perniagaan
orang lain hancur....nauzubill ah...

Saya terpanggil untuk bertemu dan kononnya ingin
sekali melingkupkan perniagaan seseorang. Maka
terjadilah dialog sebegini antara saya dan bomoh
handal tersebut.

Saya: Semenjak perniagaan si polan itu dibuka, saya
lihat hampir setiap hari pelanggannya datang malah
kadangkala jumlahnya terlalu ramai...

Bomoh itu mendengar dengan teliti sambil
mengangguk-angguk kepala. (Aksinya seperti seorang
profesor sedang berfikir dan kelihatan handal).

Saya: Rasa sakit hati dengan perniagaan mereka dan
saya ingin tok bomoh lingkupkan perniagaannya agar
pelanggan beralih pula ke kedai sekitarnya pula.

Bomoh tadi berasa hairan lantas bertanya kepada saya,
"Anak ini berniaga kah?"

Saya menjawab: Tidak. saya hanya.......

Mendengar jawapan saya, bomoh tadi makin hairan.
"Biasanya jika orang berniaga sahaja yang datang untuk
melingkupkan perniagaan saingan tetapi anak ini
mahukan orang lain yang mendapat untung padahal anak
ini tidak berniaga sama. Mengapa pula begitu?"

Saya: Saya kasihan dengan perniagaan kedai makanan
lain. Sejak si polan ini berniaga, peniaga kecil di
sekitarnya kurang mendapat pelanggan. Saya mahu si
polan tadi lingkup dan pastinya pelanggan yang lain
akan beralih pula kepada kedai-kedai kecil ini.

Bomoh tadi mengangguk. Wajahnya nampak serius benar.
"Baiklah. Kalau anak mahukan pak cik lingkupkan
perniagaan mereka, anak perlu bawa barang-barang ini"
Lalu si bomoh menyebutkan peralatannya untuk
mengenakan sihir terhadap si polan tadi.

"Sebelum itu, anak kena dapatkan nama pemiliknya, atau
nama kedai sahaja sudah cukup. Biar pak cik ajar
cukup-cukup" .

Saya: Ada ...nama pemilik saya kurang pasti tetapi nama
kedainya cukup saya ingat...

"Bagus. Senang kerja pak cik. Apa nama kedai yang anak
hendak kenakan ini?" tanya bomoh tadi.

Saya: Err..McDonald dan KFC.....

Serta merta wajah bomoh tadi bertukar merah. Marahnya
bukan kepalang dengan saya. Katanya saya ingin
mempermainkannya tetapi saya menjawab.
"Saya benar-benar pakcik. Saya mahu membantu golongan
perniagaan kecil di luar sana . Kalau boleh tutup
McDonald dan KFC itu, tentu pelangan akan beralih
angin ke kedai lain...."( dalam hati saya tertawa besar)

Kemudian tidak perlu saya terangkan lain dan sekadar
saya katakan bomoh ini belum handal dan syaitannya
juga belum mampu melingkupkan perniagaan besar
sebegitu....

Moralnya. ...mereka ini hanya bermain silap
mata. Sesungguhnya syaitan itu tidak berkuasa ke atas
sesiapa..... hanya mengunakan tipu daya sahaja...

Dan bagi mereka yang percaya tentang perkara
ini, kembalilah pada Allah dan atur semula perniagaan
yang pernah anda anggap sebagai dikenakan sihir oleh
si polan dan si polan lain.

Dengan ilmu kita boleh maju dan dengan ilmu (jika tidak digunakan dengan
betul) kita boleh lingkup juga....atur strategi
perniagaan dan amanah..InsyaAllah anda semua akan
maju..Wallahualam. ..

Maaf andai ada yang tersinggung
dan saya hanya insan kecil yang tidak mampu untuk
melakukan apa-apa kecuali dengan izinNYa...Allahuakb ar!

Saturday, August 2, 2008

kehilangan

rezianna

Hari rabu yang lepas saya menguruskan satu insiden dimana pelajar UiTM (Fakulti Kejuruteraan Awan )kemalangan dan meninggal dunia di tempat kejadian. Hati saya sayu dan pilu melihat keadaannya. Keadaan arwah seolah-olah bersujud. Terbayang saya bagaimana keadaan ibu dan bapa menerima berita tersebut. Terpancar wajah-wajah anak-anak saya serta pelajar-pelajar saya lalu berdoa kepada allah selamatkan mereka dan panjangkanlah umur mereka. Saya bekerja sama dengan pihak polis menghubungi pihak fakulti serta pihak HEP. Satu perkara yang tidak sanggup saya lakukan ialah menghubungi ibu bapanya dengan memberitahu khabar berita tersebut.Keesokannya saya menghubungi PA dekan Fakulti tersebut arwah telah selamat dikebumikan di tangkak Johot. Alfatihah

Wednesday, July 23, 2008

Listening Skills


rezianna

i woukd like to share with my fellow bloger regarding listening skill. Today, the subject of listening skill in my sport comm class become a great discussion because the students learn how to be a good listener.

We were given two ears but only one mouth.
This is because Allah knew that listening was twice as hard as talking.

People need to practice and acquire skills to be good listeners, because a speaker cannot throw you information in the same manner that a dart player tosses a dart at a passive dartboard. Information is an intangible substance that must be sent by the speaker and received by an active listener.

8 tips to help us become a better listener

1. Listen for ideas and central themes

Seek to understand the speaker’s central theme or main points instead of getting lost in, or just reacting to, the supportive details.

2. Judge content, not delivery

Focus on what the speaker is saying and try not to be unduly influenced by his or her way of saying it.

3. Put yourself in their shoes

If you want to understand where a speaker is coming from, you have to see things from their perspective and frame of reference.

4. Don’t jump to conclusions

It’s easy to assume that you know the rest of a sentence or message after hearing the beginning. Avoid prejudging a message, so you can receive and evaluate all of it.

5. Concentrate and resist distraction

External distractions include non-related things you can see or hear, or which may be impacting your other senses. Internal distractions occur when your mind wanders into unrelated memories or shifts its focus to worries, plans, or anticipations.

6. Use the fast pace of thought to your advantage

Most people can think three or four times faster than they speak. Don’t let your quick mind indulge in all sorts of thoughts unrelated to the conversation, or by trying to prepare a reply in your head while you are trying to listen.

7. Check your emotions

It has been said that the intellect is a slave to emotions. Be sensitive to things that trigger your emotions and increase your efforts to focus on a clear reception and understanding of what is being said.

8. Work at listening

Be an active listener. Ask questions and seek clarification. Actively share in the sender’s efforts to improve your level of understanding, whether or not you think you will agree

Good communication requires not only speaking your piece, but the exchange of ideas is an essential component. Do you sometimes find conversations lagging because we are not really listening?

Tuesday, July 22, 2008

mengadu domba

rezianna

Petang tadi saya terdengar anak perempuan saya avie dan rakanya alia mencerita serta mengadu domba tentang rakan kelas mereka. sedang asyik bercerita akhirnya timbul gosip entah betul atau tidak. mungkin mereka tidak tahu apa itu mengadu domba. dengan nada yang agak tinggi saya mencelah dan menasihat mereka apa hukumnya mengadu domba.maka saya menyuruh mereka memohon maaf pada rakan mereka dan jangan ulangi lagi perkara tersebut. Sudah menjadi lumrah komuniti kita terdedah dengan peragai mengadu domba ini. Apa itu mengadu domba?

Mengadu domba (namimah) ialah memindahkan percakapan seseorang kepada orang yang dibicarakan itu dengan suatu tujuan untuk menimbulkan permusuhan antara sesama manusia, mengotori kejernihan pergaulan dan atau menambahkan keruhnya pergaulan.
Dalam Islam disebut sebagai suatu dosa, maka ada suatu perbuatan yang lebih berat.

Al-Quran menurunkan ayat yang mencela perbuatan hina ini sejak permulaan masa Mekah. Firman Allah:-

Dan jangan kamu tunduk kepada orang yang suka sumpah yang hina, yang suka mencela orang, yang berjalan ke sana ke mari dengan mengadu domba.-- Quran 10-11

Mengadu domba merupakan perbuatan yang boleh mengakibatkan persengketaan dan perbalahan antara dua belah pihak. Sikap suka menyampaikan cerita atau menyampaikan percakapan satu pihak kepada pihak yang lain dengan tujuan yang tidak baik sehingga menimbulkan perasaan tidak senang di hati pihak yang lain, dan akhirnya membawa kepada perselisihan faham antara kedua belah pihak adalah sama dengan menabur fitnah.

Terbaca saya satu peristiwa isra dan miraj untuk dikongsi

Dalam peristiwa Isra‘ dan Mi‘raj, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam telah menyaksikan segolongan lelaki dan wanita yang memotong satu potongan daging daripada salah seorang dari mereka. Kemudian mereka meletakkan potongan daging tersebut pada mulut salah seorang dari mereka dan berkata kepadanya: “Makanlah sepertimana yang aku makan”. Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam bertanya: “Wahai Jibril, siapakah mereka itu?” Jibril ‘alaihisalam menjawab: “Mereka inilah pengumpat, pencela serta pengadu domba”.

Cara Menolak Jika Didatangi Oleh Pengadu Domba

1) Jangan mempercayainya, kerana orang yang suka mengadu domba adalah orang yang fasik. Orang yang fasik ialah orang yang ditolak kesaksiannya (syahadah). Allah Subhanahu wa Taala berfirman:

Tafsirnya: “Wahai orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu mengenainya sehingga menyebabkan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.”
(Surah al-Hujurat: 6)

2) Melarangnya supaya tidak mengadu domba dan menasihatinya serta mencela perbuatannya itu sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Taala:

Tafsirnya: “Suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah dari melakukan perbuatan yang mungkar.”(Surah al-Luqman:17)

3) Hendaklah membenci perbuatan mengadu domba itu kerana Allah Subhanahu wa Taala. Sesungguhnya perbuatannya itu sangat dibenci oleh Allah Subhanahu wa Taala. Maka wajib kita membenci perbuatannya sebagaimana Allah Subhanahu wa Taala membenci perbuatan tersebu.

4) Janganlah bersangka buruk terhadap sesama saudara dalam Islam yang tiada pada ketika itu. Firman Allah Subhanahu wa Taala:

Tafsirnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang), kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa. Surah al-Hujuraat: 12)

5) Tidak perlu memperbesar-besarkan apa yang disampaikan kepada kamu dengan mengintip atau mencari (keburukan) untuk memastikan (apa yang disampaikan), sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Taala:

Tafsirnya: “Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan dan keaiban orang.”
(Surah al Hujuraat: 12)

6) Jangan kamu menerima apa yang kamu sendiri tidak suka dan melarang dari perbuatannya. Dan jangan disampaikan pula cerita tersebut pada yang lain, contohnya kamu berkata: “Si Fulan memberitahu kepadaku begini”. Perkara seumpama ini juga dianggap sebagai mengadu domba dan mengumpat. Maka dalam keadaan ini, kamu sendiri melakukan apa yang kamu sendiri melarang (orang lain melakukannya).


Peringatan pada diri ku dan anak-anak ku sekelian

Peliharalah lidah daripada melakukan perkara-perkara yang ditegah oleh syariat, seperti mengadu domba atau menyebar fitnah kerana ia merosakkan perhubungan sesama insan. Takutlah terhadap balasan mengadu domba itu. Balasannya adalah api neraka sebagaimana yang diperlihatkan kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam pada malam Isra‘ dan Mi‘raj.

Wahai Allah, berikanlah kepada hamba keimanan yang sebenar-benarnya yang tiada kekufuran sesudahnya itu serta merupakan rahmat yang dengannya itu hamba dapat memperoleh kemuliaaan tuhan di dunia dan akhirat.

Tuesday, July 8, 2008

sentiasa mengingati Allah

rezianna

Saya terbaca mutiata kata ibnu-qayyun untuk dikongsi bersama.

Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.

Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang kecuali berjinak dengan Allah swt

Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak akan hilang kecuali seronok mengenali Allah swt

Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya

Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak akan padam kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya serta qadha dan qadarNya serta kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya

Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya.

Kesentiasaan berzikir kepadaNya adalah keikhlasan sebenar kepadaNya. . Andai dunia dan isinya diberikan kepada manusia masih tidak lagi dapat membendung hajat hati si hamba itu,

note: apabila dihayati dengan sepenuh hati mampu memberi ketenangan dan kepuasan kepada diri kita, insya-Allah

Doa mohon ditetapkan hati agar sentiasa mengingati Allah

اَللَّهُمَّ أَعِنِّيْ عَلَى ذِ كْرِكَ وَشُكْرِكَ وَحُسْنِ عِبَادَتِكَ

Ya Allah, bantulah kami supaya sentiasa mengingati-Mu dan sentiasa bersyukur kepada-Mu serta sempurna dalam melakukan ibadat kepada-Mu.

Firman Allah dalam surah al-Baqarah: ayat 152, tafsirnya: "Kamu ingati Aku, nescaya Aku akan mengingati kamu pula".

Antara amalan yang dituntut oleh Islam sebagai jalan untuk memelihara hati dan mengelakkan diri daripada tipu daya syaitan ialah mengingati Allah ketika mula melakukan kerja. fikir-fikirlah

Thursday, July 3, 2008

sikap palajar

rezianna

malu sungguh malu. bayangan pensyarah-pensyarah menunggu pelajar-pelajar baru untuk majlis suai kenal tidak mendapat sambutan. Hanya pelajar perempuan yang hadir. mana silapnya atau kegagalan berkomunikasi???????

Persoalan yang harus dijawab. Bagaimana mahu jadi pelajar cemerlang? Apakah ciri-ciri pelajar cemerlang?

Saya ingin berkonsi rahsia pelajar cemerlang yang dicadangkan oleh pakar motivasi Dato' Dr. Fadzillah Kamsah

Tip pelajar cemerkang


1.Tuhan mencipta kita dengan penuh kesempurnaan. Bertindaklah dengan cemerlang.
Pelajar yang tidak berdisiplin semasa belajar, besar kemungkinan tidak berdisiplin sepanjang hayat.
2.Semua orang mahu berjaya tetapi cuma segelintir yang berjaya kerana mereka berjaya mengawal nafsu dan emosi.
3.Kita mudah lupa apa yang kita dengar. Kita sekadar tahu apa yang kita lihat. Kita akan faham apa yang kita amalkan / praktikkan.
4.Apabila kita belajar dengan niat untuk berkongsi ilmu ataupun mengajar orang lain, kita akan dapat kefahaman dan daya ingatan yang luar biasa
5.Setiap hari, carilah alasan untuk berubah secara positif.
6.Di dalam dunia ini, cuma kita berupaya mengubah diri kita.
7.Apabila kita berubah, semua orang di sekeliling kita akan berubah seiringan dengan perubahan kita.
8.Setiap masalah berpunca daripada diri kita sendiri. Kita yang perlu menyelesaikannya.
9.Segala kehebatan sudah sedia ada dalam diri kita. Sekadar menanti untuk diserlahkan.
10. Orang biasa yang melakukan tindakan luar biasa menghasilkan prestasi luar biasa.
11.Jadikan setiap hari adalah hari terbaik dan sepanjang kehidupan anda akan cemerlang.
12.Kejayaan = Hidayah + Ilmu + Amal + Ikhlas + Istiqamah + Berterusan berubah secara positif.
13.Kejayaan adalah melakukan rutin yang positif secara berterusan.
14 Kegagalan adalah melakukan satu ataupun dua kesalahan berulang kali.
15. Hargai masa dan rancang dengan betul.
Sumber : Dato’ Dr. Fadzillah Kamsah

Wahai pelajar-pelajar cermin-cerminlah diri selalu.

Wednesday, July 2, 2008

smile


rezianna- smile

With a thousand things on my mind, not all of them positive, it is not always easy to keep a smile on my face or to show my gratitude to all those who deserve it. I have a lot to learn from my kids whose love to smile, whose smile is nothing less than contagious and is capable of defeating my worries . Honestly they remind me to smile and keep on smiling. Simple strategy for how to survive those most difficult of days...just smile

Smile

Music by Charlie Chaplin, Lyrics by John Turner & Geoffrey Parsons, 1936.
Lyrics by John Turner and Geoffrey Parsons.
Music written by Charlie Chaplin, 1936.

Smile though your heart is aching;
Smile even though it's breaking.
When there are clouds in the sky, you'll get by.
If you smile through your fear and sorrow,
Smile and maybe tomorrow,
You'll see the sun come shining through for you.

Light up your face with gladness,
Hide every trace of sadness.
Although a tear may be ever so near,
That's the time you must keep on trying,
Smile, what's the use of crying?
You'll find that life is still worthwhile,
If you just smile.

That's the time you must keep on trying,
Smile, what's the use of crying?
You'll find that life is still worthwhile
If you just smile




"A SMILE costs nothing, but gives much. It enriches those who receive, without making poorer those who give. It takes but a moment, but the memory of it sometimes lasts forever. None is so rich or mighty that he can get along without it, and none is so poor but that he can not be made rich by it. A smile creates happiness in the home, fosters good will in business, and is the countersign of friendship. It brings rest to the weary, cheer to the discouraged, sunshine to the sad, and is nature's best antidote for trouble. Yet it cannot be bought, begged, borrowed, or stolen, for it is something that is of no value to anyone until it is given away. Some people are too tired to give you a smile. Give them one of yours, as none needs a smile so much as he who has no more to give." (Rabbi Samson Raphael Hirsch"

Friday, June 27, 2008

the law of attraction




Today, i went to see my supervisor (PM Dr. Rosidah) regarding my chapter 5. As we were discussing, the topic of the law of attraction pop up. I remenber reading this best seller book tittle 'the secrect" by Rhonda Byrne. She discovery the "Secret" began with a glimpse of the truth through a 100 year old book. She went back through centuries, tracing and uncovering a common truth that lay at the core of the most powerful philosophies, teachings and religions in the world.

The Secret explains with simplicity the law that is governing all lives, and offers the knowledge of how to create - intentionally and effortlessly - a joyful life. This is the secret to everything - the secret to unlimited happiness, love, health and prosperity.

Law of Attraction Principles
The principles are very simple

· Our thoughts create our reality.
· What we are attached to emotionally and energetically expands.

There is an intellectual and emotional aspect to this natural law. You can transform your life by changing our thoughts, emotions and beliefs. Imagine what power you have. Some people may be a bit unsettled to learn this. Courage is needed to admit we actually do have control over our circumstances. With this wisdom, our stressors could be all but eliminated.

Before the law of attraction can be fully used, we need to explore and expand three areas.

1) Building self esteem. Changing negative circumstances requires feeling deserving enough to have a better life. Hang on tightly to the positive thoughts and feelings you have of yourself. Love yourself.

2) Developing wealth consciousness. Instead of wallowing in stress and misery, think and dream of your ideal life. Monetary wealth is only part of the mindset. Whatever brings you happiness, health and prosperity should envelope your thoughts and emotions. Focusing on what brings you joy will turnaround the bleakest of situations.

3) Expanding gratitude. No matter how bleak your life may appear, there is always something to be grateful for. The sound of children laughing, the warmth of the sunshine, flowers and nature are examples. Dwelling on what we are thankful for keeps the negative thoughts to a minimum

Using the law of attraction

You will achieve your goals, dreams and desires...

You will achieve your ‘Most Wanted’ reality...

You will ensure your success...

You will re-write your destiny...

You will gain admiration of friends and family

my opinion

Appying the law of attraction it totally worked for me. I learned by keeping my mind and positive feelings on my goal alone, I would change my negative situation. Whenever I thought about my problem, I would immediately switch my thinking to visualizing my doa and prayers, my goal and my happy family. I believed wholeheartedly it would come to be.

p/s thanks to nadia and nana my neighbour's daughter for giving me this book - the secret

Wednesday, June 25, 2008

tips of the day

Life is full of egoistic people and what is actually egoistic people?.

In islam ego can be defined as:

Ego is the Essence or the extract of the villainous world. It appears in three major forms in man's body.

"Enjoining-unto-Evil" (Ammarah-b-Ssoo)
"the Accusing Ego" (Lawwama)
"the Ego at-Peace" (Mutma'inna)

In human study, ego can be described as:

Ego is a description that many people will not admit to having but others can see and feel the air of arrogance in their presence. These individuals who have an over inflated sense of self misunderstand the real meaning of confidence or are just plain ignorant. Having a certain amount of pride is necessary but being stuck up is intolerable. Nobody likes to be around someone who acts and thinks that he is extremely superior.

When a person has an over inflated ego, he can hardly go far. If he does rise, it won't last long. The main reason is because he can't get any cooperation from those around him. He is a not pleasant person to work with because he doesn't want to listen. It's a pity when people don't realize that their attitudes are driving away their career advancements and relationships (Richard Rose, 2008)

How then do you deal with egoistic people?

1.You can ignore, avoid or totally cut them off from your life. Why hang around someone who is self-centered and selfish?

2.You can try to interrupt his patterns of speech and behavior. But before you do that, make sure you are skilled enough or you are going to get annoyed.

3.If you are in a position where you can't get away from an egoistic person, you can just watch and become interested. Try to figure out what it is that is going on inside his head when he speaks or behaves.

4.What do you think is he seeing inside his head? Can you tell what is his intention? He is probably trying to feel important and to gain attention. He may not realize this at all.
5.You will have lots of fun doing this and will learn more about him that he does.

6.The best thing you can do for yourself is not to allow this type of people to make you angry and affect your life. Take control of your own thoughts, emotions, behavior and attitudes.

Since you don't like this trait in others, ensure that you don't develop it.

Survey result

1. just smile ever so lightly and look at them in the eyes. then hopefully when they stop....they won't continue. they just want to be heard. nothing more. (22% voted this statement)

2. Short of being a nasty person and telling him off, you should try to minimize contact with such a person.(18%)

3.Walk away from them, they will get the pic that you really don't care.(16%)

"Praise be to God, Who hath guided us to this (felicity): never could we have found Guidance, had it not been for the Guidance of God." (7:43)

Monday, June 23, 2008

managing stress 2

modern way


1.Become a Good Listener

Being a good listener is one of life's important skills; it helps prevent misunderstanding and helps build friendships. Poor communication is a major cause of stress, so learn how to talk, write and listen effectively.

2.Take Breaks and Vacations

Remember, stress is often called the "fight or flight response." It's probably not a good idea to flee from problems; but it is often a good idea to take a break. Research shows that people who take regular breaks and vacations are more productive than those who work straight through without any breaks.

3.Get a Good Night's Sleep

A good night's sleep is also important for managing stress. Try to relax before sleeping to improve the quality of your sleep.

4.Learn To Relax Or Meditate

Relaxation doesn't come naturally, especially when you're under stress. Tension is part of the body's natural response to stress. You can significantly reduce the impact of stress by learning relaxation skills such as progressive muscle relaxation, meditation, massage, mental imagery, deep breathing or certain types of yoga.

5.Use Your Creativity

Yesterday's solutions probably won't solve the problems of tomorrow. We need to be creative—try new ways of solving problems. There is creativity within all of us. Bring out your creativity by experimenting, asking lots of questions, and playing around with ideas.

6.Laugh, Develop a Positive Sense Of Humor

Laughter may not be the "best" medicine, but it is a powerful tool for reducing stress and having a better quality of life. Laugh with people, not at them.

Combine this two methods insyallah

Managing Stress In Your Life

Stress is the emotional and physical strain caused by our response to pressure from the outside world. Common stress reactions include tension, irritability, inability to concentrate, and a variety of physical symptoms that include headache, blister and a fast heartbeat.

Islamic way

1. Leave the world behind you five times a day

Use the five daily prayers or solat as a means to become more Hereafter-oriented and less attached to this temporary world.



2.Seek help through Sabar

Seek help through Sabar and Salat (Quran 2:45). This instruction from Allah provides us with two critical tools that can ease our worries and pain. Patience and prayer are two often-neglected stressbusters. Sabr is often translated as patience but it is not just that. It includes self-control, perseverance, endurance, and a focussed struggle to achieve one’s goal. Unlike patience, which implies resignation, the concept of Sabr includes a duty to remain steadfast to achieve your goals despite all odds



3 Do Zikr, Allah, Allah!

"… without doubt in the remembrance (Zikr) of Allah do hearts find tranquility" (Quran 13:28).
If you commute, use your time in Zikr. Pick any Tasbeeh and do that instead of listening to the radio or reading the newspaper. Maybe you can divide it up between Zikr and planning. Personally, I recite the Tasbeeh of "Subhana Allahe wa be hamdihi, subhan Allahil Azeem" 100 times as I drive. The Prophet taught us these two short phrases which are easy to say but will weigh heavy on our scale of good deeds in the Hereafter.

4.Pray for Others to Heal Yourself.

The Prophet was always concerned about other people, Muslims and non-Muslims, and would regularly pray for them. Praying for others connects you with them and helps you understand their suffering. This in itself has a healing component to it. The Prophet has said that praying for someone who is not present increases love.


5. Make the Quran your Partner

Reading and listening to the Quran will help refresh our hearts and our minds. Recite it out loud or in a low voice. Listen to it in the car. When you are praying Nafl or extra prayers, pick it up and use it to recite portions of the Quran you are not as familiar with. Connecting to the Quran means connecting to God. Let it be a means to heal your heart of stress and worries. Invest in different recordings of the Quran and their translations.



(25 Ways to Deal with Stress and Anxiety
by Abdul Malik Mujahid)

selamat mencuba!!!!!!!

Tuesday, June 17, 2008

Petai makanan kesukaan keluarga




Petai kenapa cerita pasal petai. baru-baru ini saya telah memasak masak lemak petai yang telah dikikis kulitnya, (masakan orang negori). petai merupakan kegemaran keluarga dari abahnya hingga ke anak yang berumur 4 tahun. Bukan itu sahaja buah peta tidak asing kepada masyarakat Malaysia sebagai ulam dan penyedap rasa dalam pelbagai resipi masakan tradisional. Buahnya sama ada dimakan segar, dijeruk atau direbus enak jika dimakan dengan nasi. Petai juga dikatakan mengandungi khasiat dan boleh dijadikan sebagai ubat.

Khasiat petai

Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.

dari segi saintifk nya

Dalam tiap-tiap 100 gram (g) bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 70 g, protein 10 g, lemak 1.8 g, karbohidrat 16.9 g, kalsium 126 miligram (mg), fosforus 3 mg, ferum 3.4 mg, natrium 11 mg, kalium 376 mg, vitamin B1 0.15 mg, vitamin B 2 0.2 mg, niasin 0.5 mg dan vitamin C 32.7 mg

Tapi awas lepas makan petai jangan lupa gosok gigi dan kalau pergi rest room tu jangan lupa semburkan perfume sebab bau petai ni menyegat.

Friday, June 13, 2008

rezi: doa-doa

rezi: doa-doa

doa-doa







Doa ialah satu ucapan permohonan dari hambaNya kepada Alllah dengan rendah diri dari hati yang jujur dan ikhlas bagi mendapatkan rahmat.Doa adalah satu ibadah. ia merupakan salah satu tanda kerendahan diri hamba pada Allah

Orang yang beriman selalu mendoakan:
“Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka”. ( Ayat 201 : Surah al-Baqarah )

Tujuan doa adalah agar kita dapat lebih dekat dengan Allah. Pada saat kita berkata kepada Allah tentang permintaan maaf atas dosa- dosa kita, mengucapkan syukur atas segala yang telah diperbuat.

marilah kita sama-sama berdoa pada allah. Berdoalah dengan penuh yakin dan harap agar permintaan kita dikabulkan. insyallah

Tuesday, June 10, 2008

Aideryna-dedel






dedel nama manja anak yang paling bongsu , pulang dari tadika selepas dah dua minggu cuti. dedel yang berumur 4 tahun setengah merugut pada Kak Lia (Bibik) katanya kak lia kenapa tak sayang dedel, dedel ni penat balik sekolah, tak rindu ke dekat dedel ,tak nak bagi dedel minum susu ke Itulah kata-kata nya minta belas kasian bukan apa untuk minta susu sebotol dan minta dipeluk. Mama akan sentiasa doakan agar kalian semua menjadi khalifah di dunia yang sentiasa mendekati diri pada allah serta berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat, amin








Saturday, June 7, 2008

harga barang semuanya naik!!!!!!!

Majoriti harga barang naik akibat kenaikan minyak. Ada yang mengambil kesempatan ini menaikan sesuka hati harga barangan. Ini masanya untuk kita merancang segala perbelajaan harian kita. Perbelajaan untuk barangan mewah perlu dipertimbangankan berkali-kali.

Berita Perdana TV3 membuat tinjauan di pasar borong chowkit dan selayang. rata-rata barang meningkat lebih dari 35%. Cili merah dari RM9 ke RM10. Seorang pembeli berkata dalam keadaan kegawatan ini , kalau dulu beli beras qualiti yang mahal sekarang beli yang murah. Sayur kalau dulu beli sekilo sekarang 1/2 kilo. Kata bibik saya "cik anna jum kita tanam ubi kayu susah-susah masak nasi campur ubi kayu lagi nyaman" Ada juga kebenaranya...

Harga minyak akan terus meningkat dan melonjak naik Apa akan jadi dengan ekonomi 2008?Rakyat akan terasa keperintan terutama seperti kita yang berpendapatan sederhana dan rendah. Gawat-gawat!!!!!!!!!!

Friday, June 6, 2008

Bakal siswa-siswi UiTM





Pagi ini saya membawa alf dan myra ke klinik Uitm. Izzul anak jiran juga turut sama. Mereka telah diterima masuk sebagai pelajar uitm dan proces pertama adalah medical check up. Hati ibu mana yang tak gembira apabila dapat tahu anak-anak dapat menyambungkan pelajaran mereka. Terkenang saya waktu mendapat surat tawaran itm 23 tahun yang lalu. Betapa gembiranya wajah mak dan bapa. Waktu itu itm hanyalah dianggap kelas ke 2. Rakan-rakan yang lain memilih UM, UPM dan UKM atau USM. Masa dah berubah UiTM telah menjadi pilihan utama dalam melanjutkan pelajaran.

Alf yang bermati-matian ingin mengambil jurusan accounting, malah bukan beliau sahaja ramai lagi rakan-rakan mereka yang meminati jurusan ini. Kenapa ya, rupa-rupanya fakulti perakaunan mempunyai strategi misi akademik yang berkesan. Mereka ke merata-rata sekolah untuk mempromosikan serta menanamkan minat terhadap accounting. Syabas fakulti perakaunan.

Myra pula ingin memgikut jejak mamanya dalam bidang business study. Agaknya macamana silibus sekarang, pasti banyak yang berubah.

Anak-anak mama, ini baru permulaan alam pelajaran yang sebenar, lakukan dengan iklas dan jujur dalam menimba ilmu. Ianya ibadat dan sentiasa patuhi perintah Allah. Mama akan sentiasa berdoa untuk kalian.




Thursday, June 5, 2008

Keindahan alam ciptaan Allah





























Kids beposing habis
mak dan alf





































Bunga dan lanskap yang indah dan segar















anna dan abang reza



Comeron Highland, Pahang, Malaysia

Paggilan telefon dari abang Reza (sulung) mengajak kami sekeluarga ke Cameron Highland ditolak oleh saya memandangkan saya dalam kesibukan menyiapkan thesis saya. Apabila dipujuk oleh anak-anak hati seoarang mama cair lebih lebih lagi cuti sekolah. Bersama mak tersayang, anak abang reza seramai 5 orang serta anak-anak saya seramai 6 orang perjalan bermula pada 2 jun hingga 4 jun 2008 (abah tak ikut main golf dekat nilai)

Kami bertolak pada jam 11 pagi dan tiba di Cameron Highland pada jam 2 petang dan kami menginap di rumah Homestay . Ingin merasa hidup dalam suasana kampung. Maklum sahaja kami dibesarkan di kuala Lumpur. Sepanjang perjalanan saya terpegun dengan ciptaan Allah walaupun ini bukan kali pertama saya ke sini.

Dan telah Kami jadikan bumi ini gunung-gunung yang kukuh supaya bumi itu (tidak) goncang bersama mereka..))(Surah Al-Anbiyaa': 31 )

(Terdapat kesan tanah runtuh, inilah akibatnya apabila manusia merosakkan dengan aktiviti pembalakan dan pembinaan)

Sambil asyik melihat keindahan alam, saya dikejukan oleh suara Ald (anak) yang mejerit keseronokan melihat “water fall” ( Lata Iskandar waterfall)). Teringat saya waktu kecil apabila bercuti bersama bapak, mak dan adik beradik beginilah tingkah laku saya apabila melihat “water fall” satu ketenangan yang menceriakan hidup saya.

Hujan yang rintik-rintik menghadkan lawatan kami. Kami ke Pasar Malam untuk membeli sayar-sayur yang fresh untuk menu malam. Alvie, tieha dan dedel (anak) terpegun melihat buah Strawberry . Menu untuk malam itu ialah Sayur canpuran sup, sambal belacan tomato dan ayam goreng rempah barbeque. Sesekali seronok makan ramai-ramai. “Sedap lah Cik Anna masak , celak anak-anak saudara, lalu anakku (Alf) menyampuk ” mama memang pandai masak tapi sekarang mama malas asyik kak lia (bibik) yang masak Aduhai anak-anak mama minta maaf atas kesibukan mama untuk menghabiskan thesis mama. Sikit lagi.ya.

Hari ke 2
Selepas solat,joging dan breakfast (kali ini giliran myra, anak yang menyediakannya) kami pun mula melawat tempat-tempat menarik

“Malaysian Agriculture and Research Institute's (MARDI) station” tidak dapat lari dari "cool and green enviroment" Agro-Technology Park Memang bagus bawa anak-anak bercuti disini untuk perkembangan emosi dan minda mereka. Mak pun sangat gembira melihat keindahann kurnian allah dan keletah cucu-cucunya

Kami sempat meronda-ronda di Tanah Rata, Brincang dan sempat singgah di Smoke House hotel.sempat juga kami memborong sayur-sayur segar , madu dan strawberry. Pagi hari ke 3 selepas sarapan kami bertolak dari Cameron Highland melalui jalan Simpang Pulai mudah dan selesa dan selamat sampai ke rumah

Catatan


Cuti-cuti pun saya sempat mengarang thesis saya tiba-tiba idea dan kreativiti mencurah-curah. Alhamdullih banyak fadilatnya lebih-lebih lagi melihat wajah mak, anak-anak saudara serta anak-anak ceria dan gembira.