Google+ Followers

Monday, May 11, 2009

HARI IBU - Teruja bergelar "mama"

rezian-na

Saya teruja menjadi mama kepada 9 orang anak dan mama kepada pelajar-pelajar samada masih belajar atau yang telah bekerja. Semalam banyak sms yang telah saya terima memberikan ucapan "Happy mother's days". Terima kasih dan saya mendokan semoga Allah mempermudahkan segala urusan dunia dan akhirat. Juga terima kasih kepada Abah dan Papa kepada anak-anak saya atas ucapan ikhlas mereka.

Setalah bergelar mama baru saya tersedar betapa setia dan ikhlasnya mak membesarkan kami 5 orang tanpa mengira tenaga dan wang ringgit. Pengalaman bersalinan anak pertama adalah turning point dalam hidup saya dimana saya berjanji akan sentiasa mengembirakan mak (Che Tik) , mak mentua mahupun bekas arwah ibu mentua (Hamimah Bidin) - Al- Fatihah. Pergorbanan mereka tidak terbalas jua.

Tahun lepas saya membawa mak dan keluarga ke Restoran Seri Malayu. Tahun ini saya ingin satu pengalaman yang berlainan di mana saya membawa mak, bapa dan anak-anak ke Istana Budaya untuk berhibur bersama Konsert Black Dog Bone, Jay-Jay dan Rahim Othman. Ini merupakan konsert terbesar BDB setelah 30 tahun menyepikan diri. Antara lagu yang evergreen adalah Adikku Sayang, Bahagia dan Derita, Berilah aku harapan. Berpisah jua, Geram, Cahaya Adil Fitri , Bila rindu dan banyak lagi.

Jay Jay yang masih bertahan sehingga sekarang (saya merupa peminat setia) mengingatkan saya kisah silam dengan lagu bertajuk "Cukup sekali". Antara baris lirik yang masih bermain dalam memori saya ialah "Demi masa depan yang kita mimpikan. Hapuskanlah kenangan yang mengusik perasaan. Tiap kali memandangmu tak terhingga kesalku. Maafkan aku sayang menodai kepercayaanmu"

Apa yang mengembirakan saya apabila melihat orang yang saya amat sayang (mak dan bapa) bergembira and enjoy pada malam itu. Rata-rata persembahan mereka malam itu amat mengkagumkan dan suara mereka masih maintain walaupun usia telah meningkat. Malah anak-anak ( generasi baru ) masih boleh menerima lagu-lagu mereka.


SELAMAT HARI IBU KEPADA MEREKA YANG BERGELAR IBU
CERIA SELALU

Black Dog Bone - Khayalan
Khayalan menjelma ketika fikiran
Melayang menjauh menenangkan mu
Suaramu yang mesra mengalunkan lagu
Irama hatimu yang sepi

Aku dapat merasa
Engkau dalam derita
Kerna kasihmu tinggalkan pergi
Kumasih terkenang senandung dukamu
Yang engkau curahkan dimalam itu
Wajahmu terbayang mengukir senyuman
Yang penuh dengan kepahitan
Aku sungguh simpati
Akan nasib dirimu
Tapi apakan dayaku ini

( korus )
Diriku sudah pun berpunya kekasih hati
Tak mungkin kutukar ganti
Padamu yang datang dalam khayalan
Khayalan
( kau ) carilah pengganti agar kau gembira lagi
Usahlah engkau mengganggu
Wajahmu muncul dalam khayalan