Google+ Followers

Wednesday, August 5, 2009

Wanita ingin tampil cantik


rezian-na

Semua wanita ingin tampil cantik, cantik secantik-cantiknya. Dalam Islam, muslimah mempercantik diri ertinya mempercantik diri luar dan dalam. Tampil cantik adalah bersesuian dengan tuntunan Islam dan ianya adalah sebuah ibadah.


Wanita yang cantik adalah wanita yang beriman kepada Allah serta wanita yang takut kepada Allah. Wanita akan terus berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadi wanita yang salih dan wanita yang baik. Mengenai wanita-wanita yang disifatkan baik, Allah telah menjelaskannya dengan ayat berbunyi:


"Wanita-wanita yang salih (baik) ialah yang patuh, yang menjaga yang rahsia kerana Allah menjaganya" (4:34
).

Allah seterusnya menyebut di dalam al-Qur'an mengenai sifat-sifat wanita yang cantik dan baik , yang antaranya, adalah yang muslim, mukmin, benar, sabar, merendah hati, bersedekah, berpuasa, mengingat Allah dengan banyak, menyuruh yang baik, melarang yang mungkar, melakukan solat, memberi zakat, atau yang membuat kerja-kerja kebaikan. Wanita-wanita ini tentu menemui kebahagian.


Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan keintelektualnya, dan hati mangatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya

2 comments:

nikmohdamran said...

ya Allah, kurniakan aku kehidupan yg lebih baik dah jauhkan aku dr sifat2 yg dimurkai oleh mu Ya Allah...pelihara wanita solehah dr bhya bencna tmsk madam aku ini ya Allah..amin...

clown_kidz said...

nik thanks

amin